Çağdaş Sözlük

tarikat ~ طریقت

Yeni Türkçe Kamus - tarikat ~ طریقت maddesi. Sayfa: 509 - Sira: 22

Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; tarikat maddesi. osmanlıcada tarikat ne demek, tarikat anlamı manası, tarikat osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte tarikat hakkında bilgi. Arapça tarikat ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada tarikat anlamı

Yeni Türkçe Kamus - طریقت tarikat ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

tarikat ~ طریقت güncel sözlüklerde anlamı:

TARiKAT ::: Yol, manevî yol. * Usûl, tarz. Hal ü şan. (Bak: Müteşeyyih, Seyr-i âfâkî, Tasavvuf)

tarikat ::: (a. i. c. : tarâik) : Allah'a ulaşmak arzusiyle tutulan yol; tasavvuf! meslek.

tarîkât ::: ibadet ve zikirlerle kalben ilerleme yolları.

TARiKAT ::: Hicrî beşinci asırdan îtibâren sistemleşmeye başlayan tarîkatların fert ve cemiyet hayâtında büyük te'sirleri olmuştur. İnsanlara; her şeyin Allah rızâsı için yapılması gerektiğini anlattılar.Riyâ ve gösterişten uzak, yüksek karakterli insanlar olmalarına yardımcı oldular. Benlik dâvâsından ve kendini beğenmişlikten kurtardılar. Birlik ve berâberliğe kavuşmuş cemiyetler meydana getirdiler. İslâmiyet'in yayılmasında bilfiil hizmet gören tarîkat mensûbu zâtlar, dünyânın birçok yerlerine dağılıp, insanların İslâmiyet'le tanışmalarına sebeb oldular (İslâm Târihi Ansiklopedisi)

Tarîkatların çeşitli isimler alması, başka başka olmalarından değildir. Aynı mürşidin (yol gösteren, rehberlik eden âlimin) talebeleri, birbirlerini tanımak ve mürşidleriyle tanınmak için bulundukları yola mürşidlerinin (hocalarının) ismini vermişlerdir. (Abdullah-ı Dehlevî)

Son zamanlarda tarîkat diyerek birçok şeyler uyduruldu. Hakîkî İslâm âlimlerinin ve Peygamber efendimizi görüp, O'nun sohbetinde yetişen Eshâb-ı kirâmın bildirdikleri doğru yol unutuldu. Dinde câhil olanlar, hattâ İslâmiyet'in emirlerine açıkça uymayanlar, şeyh ve tarîkatçı ünvânı alarak, zikir ve ibâdet adı altında, dînimizin yasak ettiği birçok günâhları işlediler. (Abdülhakîm Arvâsî)

Tarikat :::


  1. Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan, Tanrı'ya ulaşma ve onu tanıma yollarından her biri.

tarîkat ::: ma'nevi yol , tasavvufa dayalı yöntemler

tarikat ::: maneviyat yolu , yol , manevi yol , usul , tarz , hal ü şan

tarîkât ::: ibadet ve zikirlerle kalben ilerleme yolları

tarikat ::: (a. i. c. : tarâik) Allah'a ulaşmak arzusiyle tutulan yol; tasavvuf! meslek.

TARİKAT :::

Yol, manevî yol. * Usûl, tarz. Hal ü şan. (Bak: Müteşeyyih, Seyr-i âfâkî, Tasavvuf