Çağdaş Sözlük

çavuş ~ چاووش

Yeni Türkçe Kamus - çavuş ~ چاووش maddesi. Sayfa: 277 - Sira: 5

Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; çavuş maddesi. osmanlıcada çavuş ne demek, çavuş anlamı manası, çavuş osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte çavuş hakkında bilgi. Arapça çavuş ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada çavuş anlamı

Yeni Türkçe Kamus - چاووش çavuş ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

çavuş ~ چاووش güncel sözlüklerde anlamı:

çAVUş ::: Vaktiyle divanlarda hükümdarların hizmetinde bulunan yaver veya muhzır gibi subaylara denilirdi. Tanzimattan evvelki Osmanlı saray teşkilatında çavuşlar, padişahın yaverleri ve çavuşbaşı mabeyn müşiri idi. * Onbaşıdan üstte ve assubaydan alttaki derecede olan asker. * İşçilerin başları, şefleri.

Çavuş :::


  1. Osmanlı devleti teşkilatında çeşitli hizmetler yapan görevli.

  2. Osmanlı ordusunda üst komutanların buyruklarını ast komutanlara ulaştıran görevli.

  3. Bir işin veya işçilerin başında bulunan ve onları yöneten sorumlu kimse
    Örnek: O döver, ne olacak babası belediye çavuşu imiş. P. Safa

  4. Onbaşıdan sonra gelen ve görevi manga komutanlığı olan erbaş
    Örnek: Kadanaların birinin üstünde bir topçu çavuşu oturuyor. R. H. Karay

  5. Askerî okullarda sınıf başkanı
    Örnek: İki ay içinde üstünlüğünü tanıtarak sınıfının çavuşu olmuştur. F. R. Atay

  6. 1- Osmanlı devlet örgütlerinde türlü hizmetler yapan görevlilere verilen san. 2- Osmanlı ordusunda üst komutanların buyruklarını ast komutanlara ulaştıran görevli.

çavuş ::: vaktiyle divanlarda hükümdarların hizmetinde bulunan yaver veya muhzır gibi subaylara denilirdi , tanzimattan evvelki osmanlı saray teşkilatında çavuşlar , padişahın yaverleri ve çavuşbaşı mabeyn müşiri idi , onbaşıdan üstte ve assubaydan alttaki derecede olan asker , işçilerin başları , şefleri

ÇAVUŞ :::

Vaktiyle divanlarda hükümdarların hizmetinde bulunan yaver veya muhzır gibi subaylara denilirdi. Tanzimattan evvelki Osmanlı saray teşkilatında çavuşlar, padişahın yaverleri ve çavuşbaşı mabeyn müşiri idi. * Onbaşıdan üstte ve assubaydan alttaki derecede olan asker. * İşçilerin başları, şefleri.