Seferi ~ سفری
Yeni Türkçe Kamus - Seferi ~ سفری maddesi. Sayfa: 422 - Sira: 24
Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; Seferi maddesi. osmanlıcada Seferi ne demek, Seferi anlamı manası, Seferi osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Seferi hakkında bilgi. Arapça Seferi ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Seferi anlamı
Yeni Türkçe Kamus - سفری Seferi ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
Seferi ~ سفری güncel sözlüklerde anlamı:
SEFERi ::: Seferde olma hali. Harbe ait, muharebe ile alâkalı. * Namazı kısaltmak veya oruç tutmak gibi sefere ait bir hâlde bulunmak. Fık: Ortalama 90 km. lik bir mesafeyi veya daha fazlasını giden seferi (müsafir) sayılır. Zıddı mukimdir. (Bak: Mukim)
SEFERi ::: Seferî olan kimsenin dört rek'at olan farz namazlarını iki rek'at kılması Hanefî mezhebinde vâcibdir. Mest üzerine üç gün üç gece mesh edebilir. Oruç tutmayabilir. Kurbân kesmesi vâcib olmaz. Misâfir rahat ise orucunu bozmamalıdır. Seferî kimse, gittiği yerde giriş ve çıkış günlerinden başka on beş gün kalmaya niyet ederse veya kendi memleketine girerse mukîm olur. (İbn-i Âbidîn)
Hanefî mezhebinde seferî olan, farzı dört rek'at kılarsa, son iki rek'at nâfile olur. Emri dinlemediği ve nâfilenin iftitâh (başlangıç) tekbirini ve farzın selâmını terk ettiği ve nâfileyi farz ile karıştırdığı için, günahkâr olur. (Alâüddîn Haskefî)
Hür kadının, zevci (beyi) veya ebedî mahrem (evlenmesi haram olan) akrabâsından biri yanında bulunmadan, yalnız veya başka kadınlarla yâhut âkil, bâliğ ve sâlih olmayan mahremi ile üç günlük yola gitmesi (üç mezhebde de) haramdır. Şâfiî mezhebinde kadınlar mahremsiz olarak, farz olan hacca gidebilir. (Hâdimî, Abdülganî Nablusî)
Seferi :::
- Yolculukla ilgili olan.
- Savaşla ilgili olan.
- Yolculuk sebebiyle dinî açıdan kendisine bazı kolaylıklar sağlanan kimse.
- 1. Yolculukla ilgili. 2. Savaş durumu.
seferî ::: yolcu , savaş ile ilgili , seferde olma hali
seferî ::: yolcu
seferî ::: savaş ile ilgili
SEFERÎ :::