Çağdaş Sözlük

şehvet ~ شهوت

Yeni Türkçe Kamus - şehvet ~ شهوت maddesi. Sayfa: 470 - Sira: 15

Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; şehvet maddesi. osmanlıcada şehvet ne demek, şehvet anlamı manası, şehvet osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte şehvet hakkında bilgi. Arapça şehvet ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada şehvet anlamı

Yeni Türkçe Kamus - شهوت şehvet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

şehvet ~ شهوت güncel sözlüklerde anlamı:

şEHVET ::: Hevâ-yı nefsin meyli ve arzusu. * Bir şeyi fazla istemek. * Cinsî istek. Mahbube için olan istek, iştiha. (Yemek, içmek, uyumak da şehvetin şubelerindendir.)Kudsi Hadis'te Cenab-ı Hak buyuruyor: "Ey benim için şehvetini bırakıp gençliğini bana veren genç! Sen meleklerin bir kısmı gibisin."

şehvet ::: (a. i. c. : şehvât) : 1) aşırı istek. 2) nefis. 3) * cinsel istek.

şehvet-engîr ::: (a. f. b. s.) : şehvet, istek, iştiha uyandıran.

şehvet ::: nefsin arzusu, cinsî istek.

şEHVET ::: Cehennem şehvet perdesiyle kuşatılmıştır. Oraya şehvetler yapılmakla girilir. Cennet de nefsin hoşlanmadığı ibâdetlerle kuşatılmıştır; buraya da ibâdet meşakkatleriyle girilir. (Hadîs-i şerîf-Buhârî)

Şehvet üç çeşittir: Yeme arzusu, konuşma arzusu, bakma ve görme arzusu. Yemek yeme hâlini, yüce Allah'a îtimâd ve tevekkül ile, dilini doğru söz söylemekle ve gözünü ibretle bakmak sûretiyle muhâfaza et. (Hâtem-i Esam)

Şehvet, şeytanın yularıdır. Bu yuları şeytana kaptıran ona kul olur. (Ebû Bekr Kettânî)

İslâmiyet, şehvetin ve gadabın, kızmanın yok edilmesini değil, her ikisine hâkim olup, dîne uygun kullanılmalarını emretmektedir. (Şerefüddîn Ahmed Münîrî)

Gençlik çağı, nefsin kaynadığı, şehvetlerin oynadığı, insan ve cin şeytanlarının saldırdığı bir zamandır. Böyle bir çağda yapılan az bir amele pekçok sevap verilir. (Ahmed Fârûkî)

Şehvet :::


  1. Cinsel istek, kösnü
    Örnek: Düşman zabitinin gözlerinde şehvet arzuları yandı. R. Enis

  2. Aşırı istek
    Örnek: Her sabah masamıza yeni bir şehvetle geçtik. H. Taner

şehvet ::: aşırı cinsel istek , aşırı istek , cinsi istek

şehvet ::: ‬aşırı cinsel istek

şehvet ::: aşırı istek

ŞEHVET :::

Hevâ-yı nefsin meyli ve arzusu. * Bir şeyi fazla istemek. * Cinsî istek. Mahbube için olan istek, iştiha. (Yemek, içmek, uyumak da şehvetin şubelerindendir.)Kudsi Hadis'te Cenab-ı Hak buyuruyor: "Ey benim için şehvetini bırakıp gençliğini bana veren genç! Sen meleklerin bir kısmı gibisin."