Çağdaş Sözlük

işaret ~ اشارت

Yeni Türkçe Kamus - işaret ~ اشارت maddesi. Sayfa: 55 - Sira: 15

Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; işaret maddesi. osmanlıcada işaret ne demek, işaret anlamı manası, işaret osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte işaret hakkında bilgi. Arapça işaret ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada işaret anlamı

Yeni Türkçe Kamus - اشارت işaret ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

işaret ~ اشارت güncel sözlüklerde anlamı:

işARET ::: Bir şeyi bir vasıta ile (el, göz, kaş veya parmakla) göstererek bildirmek. * Nişan, alâmet, belli bir iz. * Ist: Doğrudan doğruya olmadan, hatırlatma suretiyle verilen emir. (Münasebat-ı tevafukiye eğer taaddüt etse ve ayrı ayrı cihetinden bir hâdiseye muvafık gelse, hem bilhassa makama mutabık, hem bilhassa kelâmın mânâsına muvafık ve müeyyid olsa, o muvafakat o vakit işaret derecesine çıkar. Evet muzaaf münasebet, işarettir. M.)

işaret ::: (a. i. c. : işârât) : 1) bir şeyi (kaş, göz, el, parmak, baş ile) gösterme. 2) iz, alâmet, nişan. 3) tas. doğrudan doğruya değil de, hatırlatmak nev'inden verilen emir.

işâret-i aliyye ::: şeyhülislâm emri.

işâret-i ilâhiye ::: tanrı buyruğu.

işâret ::: anlamlı davranış, belirti.

İşaret :::


  1. Anlam yükletilen şey, anlamlı iz, im.

  2. Belirti, gösterge, levha, tabela, alamet.

  3. El, yüz hareketleriyle gösterme
    Örnek: Artık işaretleri bırakmış, konuşuyor, bir taraftan da saçlarını düzeltiyor. R. H. Karay

  4. İnsanlar arasında anlaşmayı görüşmeyi sağlayan bütün semboller.

işâret ::: alamet , gösterme

işâret ::: ‬gösterme

işâret ::: alamet

işâret ::: iz

işaret ::: alamet, bel, belirti, damga, delalet, en, eser, gösterge, im, koku, nişan

İŞARET :::

Bir şeyi bir vasıta ile (el, göz, kaş veya parmakla) göstererek bildirmek. * Nişan, alâmet, belli bir iz. * Ist: Doğrudan doğruya olmadan, hatırlatma suretiyle verilen emir. (Münasebat-ı tevafukiye eğer taaddüt etse ve ayrı ayrı cihetinden bir hâdiseye muvafık gelse, hem bilhassa makama mutabık, hem bilhassa kelâmın mânâsına muvafık ve müeyyid olsa, o muvafakat o vakit işaret derecesine çıkar. Evet muzaaf münasebet, işarettir. M.)