Çağdaş Sözlük

iltifat ~ التفات

Yeni Türkçe Kamus - iltifat ~ التفات maddesi. Sayfa: 74 - Sira: 2

Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; iltifat maddesi. osmanlıcada iltifat ne demek, iltifat anlamı manası, iltifat osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte iltifat hakkında bilgi. Arapça iltifat ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada iltifat anlamı

Yeni Türkçe Kamus - التفات iltifat ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

iltifat ~ التفات güncel sözlüklerde anlamı:

iLTiFAT ::: Güzel sözle samimi olarak okşamak. Yüz göstermek. Teveccüh etmek. İyilik etmek. Lütfetmek. * Dikkat, itina. * Edb: Bir mevzu anlatılırken, o anda kalbe doğan bir ilham coşkunluğu ile -mevzu dışına çıkmadan- sözün ve hitabın yönünü değiştirme san'atıdır. Meselâ: (Asım'ın nesli... Diyordum ya... Nesilmiş gerçek: İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecekŞüheda gövdesi, bir baksana, dağlar taşlar.O, rüku olmasa, dünyada eğilmez başlar.Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor,Bir hilâl uğruna ya Rab ne güneşler batıyor! Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker,Gökten ecdad inerek öpse o pâk alnı değer.Mehmed Akif Ersoy)

iltifat ::: (a.) : 1) yüzünü çevirip bakma. 2) dikkat. 3) hatır sorma, gönül alma. 4) sözü, başka bir şahsa çevirme; fels. fr. concomitance.

iltifât ::: lütfetme, gönül alma, güzel sözle okşama.

İltifat ::: Sözü konuyla ilgili bir başka yöne çevirme şeklindeki edebi sanat. Bir yeri, olayı, duyguyu, düşünceyi anlatırken birden söz yine konuyla ilgili başka bir yere, olaya, düşünceye, duyguya çevrilir.

iltifât ::: gönül alma , dönme , ilgi gösterme

iltifat ::: ‬dönme

iltifat ::: ilgi gösterme

iltifat ::: gönül alma

iltifat ::: (a.) 1) yüzünü çevirip bakma. 2) dikkat. 3) hatır sorma, gönül alma. 4) sözü, başka bir şahsa çevirme; fels. fr. concomitance.

iltifat ::: hoş söz

İLTİFAT :::

Güzel sözle samimi olarak okşamak. Yüz göstermek. Teveccüh etmek. İyilik etmek. Lütfetmek. * Dikkat, itina. * Edb: Bir mevzu anlatılırken, o anda kalbe doğan bir ilham coşkunluğu ile -mevzu dışına çıkmadan- sözün ve hitabın yönünü değiştirme san'atıdır. Meselâ: (Asım'ın nesli... Diyordum ya... Nesilmiş gerçek: İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecekŞüheda gövdesi, bir baksana, dağlar taşlar.O, rüku olmasa, dünyada eğilmez başlar.Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor,Bir hilâl uğruna ya Rab ne güneşler