hacc ~ حاج
Yeni Türkçe Kamus - hacc ~ حاج maddesi. Sayfa: 289 - Sira: 8
Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; hacc maddesi. osmanlıcada hacc ne demek, hacc anlamı manası, hacc osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte hacc hakkında bilgi. Arapça hacc ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada hacc anlamı
Yeni Türkçe Kamus - حاج hacc ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
hacc ~ حاج güncel sözlüklerde anlamı:
HaCC ::: (C.: Hüccac) Hacca gitmiş kimse. Hacı.
HACC ::: Kasdetmek. Muârazada delil ve bürhan ile galip olmak. * Bir yere çok tereddütle varıp gelme. * Şâyan-ı tâzim bir şeye teveccüh. * Bir şeyden feragat etmek. * Fık: İslâmın şartlarından ve hâli vakti müsait olan her müslümana farz olan, Mekke-i Mükerreme'deki Kâbe-i Şerif'i usulüne uygun olarak Arabi Zilhicce ayı, Kurban Bayramı günlerinde bir defa ziyaret etmek.Farz olan hacca, Hacc-ı Ekber denildiği gibi, umreye de Hacc-ı Asgar denilir. Maamafih arefe günü cumaya tesadüf eden bir hacca da Hacc-ı Ekber denilir.
"); Hâc ::: (f. i.) : haç, put. (bkz. : salîb, çelîpâ).
Hâc ::: (a. i. hâcet'in c.) : 1) (bkz. : hâcât, havâyic). 2) bot. deve dikenleri, akdikenler.
hacc ::: (a. i.) : islâmın beş şartından biri olan ve muayyen zamanda Mekke'deki "Kâbe-i Şerîfe" yi ziyaret etmek üzere yola çıkma farizası, [kelimenin aslında "kasid" ve "teveccüh" mânâları vardır].
hâcc ::: (a. s. ve i. c. : hüccâc) : hacca giden, Kabe'yi ziyaret eden, hacı. [çok zaman kelime "el-hâcc" şeklinde kullanılır ve "hacı" şekli daha yaygındır], (bkz. : hacı).
hâcc-ül-haremeyn ::: zamanında şer'î merasime uyarak Mekke-i Mükerreme ile Medîne-i Münevvere'yi ziyaret eden kimse.
hacc ::: Kâbeyi ziyaret ibadeti.
hac ::: hacı
hâcc ::: kabeyi ziyaret ibadeti , kasdetmek , muarazada delil ve bürhan ile galip olmak , bir yere çok tereddütle varıp gelme , şayan-ı tazim bir şeye teveccüh , bir şeyden feragat etmek , fık: islamın şartlarından ve hali vakti müsait olan her müslümana farz olan , mekke-i mükerreme'deki kabe-i şerif'i usulüne uygun olarak arabi zilhicce ayı , kurban bayramı günlerinde bir defa ziyaret etmek , farz olan hacca , hacc-ı ekber denildiği gibi , umreye de hacc-ı asgar denilir , maamafih arefe günü cumaya tesadüf eden bir hacca da hacc-ı ekber denilir , hacca gitmiş kimse , hacı
hac ::: hacı
Hâc ::: (f. i.) haç, put. (bkz. : salîb, çelîpâ).
Hâc ::: (a. i. hâcet'in c.) 1) (bkz. : hâcât, havâyic). 2) bot. deve dikenleri, akdikenler.
hacc ::: (a. i.) islâmın beş şartından biri olan ve muayyen zamanda Mekke'deki
hâcc ::: (a. s. ve i. c. : hüccâc) hacca giden, Kabe'yi ziyaret eden, hacı. [çok zaman kelime
HACC :::
HÂCC :::