mizmar ~ مزمار
Yeni Türkçe Kamus - mizmar ~ مزمار maddesi. Sayfa: 715 - Sira: 19
Yeni Türkçe Kamus, 1928 yılında hazırlanmış Raif Necdet Kestelli Sözlüğü; mizmar maddesi. osmanlıcada mizmar ne demek, mizmar anlamı manası, mizmar osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte mizmar hakkında bilgi. Arapça mizmar ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada mizmar anlamı
Yeni Türkçe Kamus - مزمار mizmar ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
mizmar ~ مزمار güncel sözlüklerde anlamı:
MiZMAR ::: (C: Mezâmir) Meydan. At yarıştıracak ve at oynatacak yer. * İnce belli at.
MiZMAR ::: Düdük, kaval. * Mukaddes Zebur Kitabının her bir suresi. * Hançere, nefes borusu. (Bak: Mezâmir)
mizmâr ::: (a. i. c. : mezâmîr) : 1) ney, düdük, kaval, flüt. 2) zebûr'un her bir sûresi. 3) hek. nefes borusu, hançere.
MiZMaR ::: Bir zaman gelir ki, müslümanlar birbirlerinden ayrılır, parçalanırlar. İslâmiyet'i bırakıp kendi düşüncelerine, görüşlerine uyarlar. Kur'ân-ı kerîmi mizmârlardan yâni çalgılardan şarkı gibi okurlar. Allah için değil, keyf için okurlar. Böyle okuyanlara ve dinleyenlere hiç sevâb verilmez. Allahü teâlâ bunlara lânet eder, azâb verir. (Hadîs-i şerîf-Müsâmere)
Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem kıyâmet alâmetlerini sayarken buyurdu ki: "Hâkimler rüşvet alarak haksız karar verir. Adam öldürmek çoğalır. Gençler ana-babalarını, hısım-akrabâsını aramaz, saymaz olur. Kur'ân-ı kerîm mizmârdan, yâni çalgı âletlerinden okunur. Tecvîd ile güzel okuyanları, İslâmiyet'e uyan hâfızları dinlemeyip, mûsikî ile şarkı gibi okuyanları dinlerler." (Hadîs-i şerîf-Tergîb-üs-Salât)
Keyf ve eğlence için her mizmârı çalmak ve dinlemek haramdır. Çalgı, içki içenlerin âdetidir. İçki ise, nefsin arzûlarını yâni şehveti harekete getirir. Yalnız muhârebede (savaşta) askerin moralini kuvvetlendirmek için bando, mızıka çalmak ve bunlara sulh zamânında da hazırlanmak ve düğünlerde davul def çalmak, her müslümana câizdir. (İmâm-ı Gazâlî)
2. Güzel ses.
Bir gün Resûlullah efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem Ebû Mûse'l-Eş'arî'nin Kur'ân-ı kerîm okumasını dinledi ve buyurdu ki: "Ebû Mûsâ'ya Âl-i Dâvûd'un mizmârlarından verilmiştir. (Hadîs-i şerîf-İhyâu Ulûmiddîn)
Kur'ân-ı kerîmi mizmâr ve tecvîd ile okumalıdır. Tegannî ile yâni kelimeleri değiştirip nağmeye uydurarak okumak haramdır. (Abdullah-ı Dehlevî)
mizmar ::: meydan , at yarıştıracak ve at oynatacak yer , ince belli at , düdük , kaval , mukaddes zebur kitabının her bir suresi , hançere , nefes borusu
mizmâr ::: (a. i. c. : mezâmîr) 1) ney, düdük, kaval, flüt. 2) zebûr'un her bir sûresi. 3) hek. nefes borusu, hançere.
MİZMAR :::